marți, 28 aprilie 2009

Anunt important

Prieteni iubitori ai muzicii armanesti, va anunt ca sambata, 2 mai 2009, la Radio Romania Cultural, de la ora 22:15 va fi transmisa o emisiune dedicata cantarilor aromane. Aceasta se numeste "Lumea si ... muzica traditionala" si este realizata de domnul etnomuzicolog Marian Lupascu de la Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu din Bucuresti. Marian Lupascu este unul dintre cei mai buni specialisti in muzica folclorica din tara noastra, care a realizat numeroase culegeri de gen in comunitatile de aromani din toate tarile balcanice in care acestia traiesc.
Sambata va fi partea a doua a emisiunii. Partea intai a fost acum aproximativ o luna de zile si imi pare rau ca nu am fost inspirat sa va anunt si cu acea ocazie. Din pacate, din lipsa de spatiu, muzicii armanesti nu i-au fost dedicate decat doua editii (asa ca faceti tot posibilul sa n-o pierdeti pe aceasta), emisiunea gazduind si muzica specifica altor comunitati romanesti din tara si din diaspora.
Daca va place muzica armaneasca, sambata veti avea prilejul sa ascultati piese muzicale de o deosebita valoare, culese de-a lungul timpului de cercetatorii Institutului de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu. Este vorba de folclor armanesc autentic, care nu se gaseste foarte usor, fiind pastrat in arhivele unor institutii de cultura la care accesul publicul larg este dificil.
In final, as avea o rugaminte: daca stiti si alte emisiuni la care se difuzeaza muzica armaneasca traditionala (ma refer la muzica veche, nealterata de instinctul comercial modern)sa-mi aduceti si mie la cunostinta pentru a le face cunoscute mai departe altor iubitori de cantec armanesc.

8 comentarii:

Tudor Mihăescu spunea...

Da, îmi place mult muzica aromână. Concerte nu se organizează?

bogdan stere spunea...

Ba da, Tudor. Se organizeaza concerte de muzica aromana. Ultimele de care am cunostinta eu au fost acum aproximativ o luna la Constanta si Bucuresti (la Sala Radio) sub genericul Primavara aromanilor.
Urmatoarele cred ca vor fi in jurul datei de 23 mai, cand in Bucuresti si in alte orase unde sunt aromani, o anumita parte a acestei comunitati serbeaza Ziua Aromanilor.

Tudor Mihăescu spunea...

Mulţumesc pentru răspuns. Eu locuiesc în Bucureşti şi aş vrea mult să merg la un concert de muzică aromână, dacă timpul îmi va perminte. Atunci când vor mai fi, anunţaţi, vă rog, pe blog. Mulţumesc mult.

Anonim spunea...

Astazi...23 mai in parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle)...concert cu muzica armaneasca (intre orele 14-18).
Va asteptam cu drag!

Anonim spunea...

astazi,23 mai, .... concert sau nu, se incearca sub masca acestor manifestari separarea aromanilor de romani. asta e politica pasilor marunti: in Grecia sunt vlahoi sau eleni vorbitori de limba romanica, iar la noi vor deveni armanji, oricum, dar sa nu mai fie romani. asa cum sarbii au inventatat termenul "vlah" pentru romanii din estul Serbiei - Timoc- asa vor sa faca si cu aromanii.

adrian spunea...

Interesant si mult respect pentru aceasta etnie care a dat oameni extraordinari acestui popor,oameni de care azi ducem lipsa.

raluca spunea...

locuiesc in cta desi nu sunt armanca,traiesc pe langa ei s ii iubesc foarte mult...imi plac foarte mult melodiile lor,as vrea s am ji eu ocazia d a canta o melodie armaneasca....

raluca spunea...

as vrea s aflu mai multe despre armani...da vreti s vorbim ma gasiti pe id ubyta_ralu