joi, 20 august 2009

Încă un protest

Acum aproximativ un an de zile protestam faţă de includerea aromânilor pe lista participanţilor la festivalul ProEtnica de la Sighişoara. Motivul care m-a determinat să fac acest lucru a fost că prezenţa aromânilor la un eveniment la care participă toate minorităţile naţionale din ţara noastră creează la nivelul opiniei publice percepţia că şi aceştia sunt o minoritate în România, fapt care nu este adevărat. I-am spus acest lucru şi domnului Volker Reiter, directorul executiv al Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret din Sighişoara, organizatorul principal al festivalului, după cum aflăm de pe site-ul www.proetnica.ro, care mi-a replicat că ProEtnica nu este un festival al minorităţilor naţionale ci unul intercultural.
La momentul respectiv i-am precizat că iniţiativa este una neinspirată şi i-am adus la cunoştinţă şi punctul de vedere al Academiei Române referitor la aromâni.
Din câte se pare, domnia sa nu a fost interesat de moment ce zilele acestea, mai exact în perioada 14-22 august, la Sighişoara se desfăşoară din nou festivalul ProEtnica, la care participă şi aromânii. Totuşi, pe afişul festivalului se specifică "aromâni români".
Pentru a verifica justeţea temerilor mele referitoare la percepţiile asupra festivalului şi participării aromânilor, am aruncat o privire pe câteva articole apărute în media, care reflectă ceea ce se întâmplă la ediţia din acest an a ProEtnica. Iată ce am găsit!
Pe site-ul www.divers.ro, în articolul "ProEtnica este deja tradiţie" din 20 august a.c., printre altele se sepecifică faptul că "aşa cum ne-am obişnuit de nouă ani, festivalul intercultural ProEtnica este mijlocul prin care minorităţile naţionale şi toate celelalte comunităţi etnice (n.a. unde probabil sunt incluşi aromânii), şi mai nou de cele ale noilor minorităţi etno-culturale (migranţi sau refugiaţi), să se prezinte aşa cum sunt şi să fie percepute ca atare".
În continuare se precizează că ProEtnica este un "proiect de educaţie culturală care doreşte să valorifice în întreaga societate cultura comunităţilor etnice din România ca element important cu un potenţial deosebit de creativ al patrimoniului naţional şi european conform moto-ului Unitate în Diversitate".
Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar mie mi se pare că cei de la Divers au înţeles că la ProEtnica participă minorităţile naţionale şi cele etnice, ceea ce reprezintă o dovadă a faptului că afirmaţia mea cu privire la percepţia aromânilor ca o minoritate în contextul participării la un eveniment dedicat minorităţilor este pertinentă.
În sprijinul concluziilor mele vine, din păcate, şi articolul "Minorităţile, o cărămidă în dezvoltarea culturii româneşti" (din 19 august) găsit pe site-ul www.zi-de-zi.ro, în care se menţionează că "festivalul ProEtnica este unul care promovează minorităţile şi la care participă o multitudine de oameni de diferite etnii".
Tot pe acelaşi site, în articolul "ProEtnica a început cu ploaie, iar ploaia e belşug" (din 19 august) se vorbeşte de "ansamblul de dans armean Vrearea Armânească". Aici confuzia e penibilă (armean=armân/aromân)... dacă nu cumva este vorba de o eroare de tipar.
Dar se pare că ProEtnica nu este singurul festival la care aromânii participă împreună cu minorităţile naţionale. De pe site-ul www.monitorulcj.ro aflăm că în perioada 24-31 august 2009 va avea loc festivalul concurs de dans şi muzică tradiţională "Nopţi interetnice la Costineşti" la care va susţine un recital şi un ansmablu artistic al aromânilor. Iată că şi de această dată aromânii sunt catalogaţi ca o minoritate naţională.
Eu cred că tradiţiile şi valorile culturale şi spirituale ale românilor sud-dunăreni prezintă o deosebită însemnătate pentru istoria poporul român, care a reuşit să-şi formeze un stat la nord de Dunăre, şi trebuie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare, însă nu prin intermediul festivalurilor minorităţilor naţionale.

16 comentarii:

Emil Carageorge spunea...

Vinovati in toate aceste cazuri nu sunt organizatorii, care asa cum ai vazut, in unele cazuri sunt de o indiferenta crasa, neavand un minim bagaj de cunostinte pentru a face diferenta ar(o)man - armean. De vina sunt machidonii mei, nu toti, ci cei care trambiteaza sus si tare ca noi suntem un popor separat de cel roman si restul balivernelor. Abia asteapta sa apara cate un astfel de festival prin vreun colt al Romaniei, hop! si ei cu "minoritatea aromana". Lucrurile au intrat deja intr-un banal in care este aproape imposibil sa mai afirmi adevarul fara a fi considerat eretic.

bogdan stere spunea...

Din păcate, iată un alt exemplu în care aromânii sunt consideraţi minoritate: articolul "Cununita verde" - locul I la "Serbarile Deltei" din Ziua de Vest.

Douasprezece ansambluri ale minoritatilor din Tulcea, Sulina, Sarighiol de Deal, Lugoj, Galati, Codlea si Bucuresti au participat la cea de-a IX-a editie a Festivalului National de Folclor al Minoritatilor "Serbarile Deltei", eveniment care a avut loc pe scena Casei de Cultura din Sulina. Printre laureatii la acest festival s-a aflat si Ansamblul folcloric ucrainean "Cununita verde" din Lugoj, care a obtinut premiul I la sectiunea dans. La aceasta categorie, premiul II a revenit ansamblului "Artemis" al Comunitatii Elene din Sulina, iar premiul III a fost adjudecat de ansamblul Comunitatii Germane "Zeiden Tanz Gruppe" din Codlea. La sectiunea cantec, laureate au fost: ansamblul aroman "Dor" din Sarighiol de Deal (premiul I), ansamblul lipovenesc "Rusalka" din Sulina (premiul II) si ansamblul "Caynanalar" al Uniunii Turce din Tulcea (premiul III).
http://www.ziuadevest.ro/cultura/3843-cununi-verde--locul-i-la-serbrile-deltei.html
Ce părere ai?

Emil Carageorge spunea...

Ce parere sa am? Pe cei de la "Dor" ii stiu destul de bine si tot ce ii intereseaza este sa participe la toate manifestarile folclorice, nu se cramponeaza ei de "maruntisuri" d-astea cu minoritatile. Putea sa fie si un festival al chinezilor din Romania, daca era vorba de folclor, ei ar fi fost pe scena. Bani sa iasa!

Anonim spunea...

Nu pot sa inteleg ce aveti impotriva faptului ca noi aromanii participam la manifestari culturale. Mai exact ce doriti, sa nu mai participam. Daca erati voi in ansamblu puteati sa nu veniti. Atata timp cat au fost invitati mi se pare lipsa de bun-simt sa nu ne prezentam, iar punctul de vedere al academiei romane nu este si punctul de vedere al aromanilor. Dupa cum stim majoritatea aromanilor se considera minoritate, printre care si eu.

Domnule Caragoerge, sunteti prea exagerat. Tu ce ai fi facut. Ai fi spus: "nu putem participa pentru ca nu suntem minoritate" ??? asta e lipsa de bun simt dupa parerea mea. Eu,ca aroman, ma bucur ca noi aromanii suntem reprezentati in diverse festivaluri si ne facem cunoscuta cultura, pentru ca , acum cativa ani nici macar nu se stia de existenta noastra.

Deci eu protestez impotriva protestului tau pentru ac nu inteleg ce vrei sa obtii, scoaterea noastra de la toate festivalurile?

Emil Carageorge spunea...

Dnule Anonim (!), inteleg ca esti aroman ca si mine, dar nu inteleg de ce esti si tendentios. Orice om de buna credinta vede ca in articol si in comentarii se face referire la prezenta aromanilor la un festival folcloric dedicat minoritatilor nationale din Romania. Cum "sa obtin scoaterea noastra de la TOATE festivalurile"? Orice om care are cat de cat o ierarhie a valorilor, sustine ceea ce sustin profesionistii. Iar daca nici lingvistii din Academia Romana nu mai sunt niste repere in tara asta, de ce sa ne mai plangem ca suntem reprezentati in Europa de Becali?

Florin Croitoru spunea...

Dv socotiţi aşa pt că sînteţi sigur că aromânii provin din români,adică sînt veniţi în Peninsula Balcanică de la Nord de Dunăredupă formarea poporului român din daci şi din romani. Dar acest lucru nu a fost dovedit de cineva. Numărul uriaş de aromâni din trecut indică faptul că această teorie este eronată.Deasemenea faptul că populaţia aromână din Munţii Pindului a fost compactă şi regiunea locuită exclusiv de aromâni indică faptul că ei a fost de multă vreme acolo.Deci nici vorbă că sînt emigranţi de pe teritoriul de azi al României şi deci pot foarte bine fi consideraţi minoritari aici.
Aromâni se numesc începînd cu jumătatea sec 19.Este o denumire savantă; ei nu şi-au spus niciodată aşa.
Afară de asta ei înşişi în majoritate se consideră minoritari.
Dacă nu vor fi consideraţi minoritari în decurs de 2 generaţii vor dispare şi urmaşii lor vor fi români sadea.
Părerea mea e că ei sînt tracii vii de azi din Balcani iar limba lor s-a vorbit tot aşa şi în antichitate cînd s-au numit makedoni (şi se mai numesc şi acum), cel mai cunoscut dintre ei fiind Alecsandru a lui Filip rămas în cărţile de istorie cu numele Alexandru Macedon.

Florin Croitoru spunea...

D-le Emil Carageorge, de care bagaj de cunoştinşe? Doctrina oficială? Dvspuneţi "machidonii mei " deci aşa vă spuneţi,nu aromâni. Noi v-am botezat aromâni,dar este eronat.
Dv de unde ştiţi acel adevăr? Ce dovezi aveţi pt el? Românii nu ştiu adevărul despre ei înşişi; cred într-o poveste de adornmit copiii.....că s-au format din daci şi din romani.....sînt popor latin.....şi alte prostii.
2) Desigur că lingviştii nu pot fi nişte repere pt simplul fapt că diverşi lingvişti au diverse teorii, iar după limbă nici nu se poate stabili obîrşia unui neam.

Emil Carageorge spunea...

Dnul Florin Croitoru, nu stiam ce sa cred despre dvs si ce sa raspund la cele doua interventii ale dvs. Intrand insa pe site-ul dvs., m-am lamurit si cred ca pot lamuri pe toata lumea: sunteti un fervent sustinator al lui Napoleon Savescu. Va urez succes in viata!

bogdan stere spunea...

Domnule Anonim
Ati inteles gresit ca eu am ceva impotriva participarii aromanilor la manifestari culturale. Eu am vrut sa spun ca aromanii ar trebui sa participe la festivaluri de folclor romanesc pentru ca ei sunt o ramura sud-dunareana a porporului roman. Si cred ca ar fi interesant pentru cei din ramura daco-romana (ca s-a numim asa), care este mult mai numeroasa, sa afle mai multe despre fratii lor din ramura macedoromana.
Ar fi interesant de facut un sondaj cu privire la cati aromani se considera minoritate. Eu personal cred ca cei ca dumneavoastra (care se considera minoritate) nu sunt majoritari. In orice caz, convingerea mea ferma este ca aromanii nu sunt o minoritate in Romania iar ca sa va raspund la interbare incerc sa "obtin" urmatorul lucru: ca aromanii sa nu se mai simta minoritate, ci ca pretendenti legitimi la mostenirea poporului roman (pe dvs. il identificati numai cu ramura nord-dunareana).

bogdan stere spunea...

Domnule Florin Croitoru
Nu cred ca am sugerat ca aromanii provin din romanii de la nord de Dunare. Cred ca ati inteles gresit.
De asemenea, nu cred ca am sugerat ca aromanii nu ar fi de mult in regiunea muntilor Pind.
Aromanii sunt "minoritari" in Romania doar prin prisma faptului ca sunt mai putini la numar decat cei din ramura daco-romana a romanilor, si nicidecum ca ar apartine unei alte natii.
Va repet si dvs. ceea ce i-am spus si dl. Anonim: nu cred ca cei ce se considera minoritate in Romania sunt majoritari printre aromani.
Iar dl. Emil Carageorge are dreptate: ceea ce sustin lingvistii Academiei Romane trebuie luat in seama pentru ca reprezinta un inalt for stiintific.

Florin Croitoru spunea...

D-le Bogdan Stere.,asta reiese din ceea ce aţi scris.
Aromânii nu pot fi minoritari pt că sînt mai puţini ! Dv nu aveţi pic de logică! După cum gîndiţi ar trebui şi oltenii sau haţeganii să se declare minoritari.Dacă sînt romîni nu pot fi minoritari în Romînia ! Clar !!Nu mai veniţi aici cu prostii din astea cum că aromânii trebuie declaraţi minoritari pt că sînt nişte romîni......mai puţini ! Dacă vă declaraţi romîni nu puteţi fi minoritari. Şi dacă nu pricepeţi aşa ceva să fiţi sănătoşi că nu sîntem noi de vină că nu vă duce mintea.
@Emil Carageorge: Dv v-aţi lămurit din primul minut ce e cu mine şi ce e cu dl Dr Săvescu. Sînteţi un geniu.Sînt convins însă că habar nu aveţi să desfaceţi un text scris fără semne de separare şi cu alte litere chiar dacă e în romîneşte.Am observat că nu ştiu asta nici d-nii lingvişti şi istorici pro sau amatori .Credeţi că puteţi lămuri pe toată lumea? În orice caz aveţi haz .
Pt d-nii aromîni (makedoni): Luaţi o cărticică de logică pt că aveţi mare nevoie.Vi s-a spus clar de tot: AROMÂN adică e clar ca bonjour că nu e ROMÂN. Păi, dacă nu e român înseamnă clar că vă puteţi declara minoritari.Dacă vă declaraţi români însea,mnă că numele aromâni e greşit. Dacă vă declaraţi makedoni şi români în acelaşi timp (ca ....oltean şi român, oşan şi român etc), atunci nu puteţi fi minoritari în România.
Eu am spus şi repet: nu există nici o dovadă că MAKEDONII (plus meglenii şi istrienii) ar proveni din teritorii româneşti din Nordul Dunării şi nici că s-ar fi format în Sudul Dunării prin romanizare. Nu există pt asta nici indicii.
Nu mai faceţi pe ofensaţii pe aici,makedonilor. Makedonii din Grecia se socotesc greci pr că aşa li se spune acolo iar unii din voi vă socotiţi români pt că aşa vi se spune aici. Realitaea e că nu ştiţi cum aţi apărut. Există şi a treia variantă: unii makedoni spun că ei sînt traci şi că aşa vorbea şi Alexandru Makedon.

Simona Costea spunea...

Domnule Croitoru,
Daca ati fi citit cu atentie ceea ce a scris Bogdan ati fi inteles ca el nu sustine nicicum idea ca aromanii ar fi minoritari. A afirmat doar ca romanii sud-dunareni (aromanii) sunt MAI PUTINI CA NUMAR fata de romanii nord dunareni. Asta nu-i face mai putin ROMANI si, categoric, nu-i transforma in minoritate. Asta era rostul ghilimelelor folosite de Bogdan. Daca cineva ar sta sa faca vreodata sa faca vreun recensamant pornind de la criterii geografice…sunt convinsa ca oltenii, hateganii sau poate moldovenii are iesi cumva mai putini ca numar. Ar trebui sa-i declaram minoritate? Rostul acestui blog nu este acela de a starni polemici ci doar de a face vizibile opinii pro si contra. Cu calm. Cu rabdare. Cu luciditate. Fara nervi. N-am inteles virulenta ultimului dvs mesaj. Nu-si avea locul intr-o discutie civilizata cum a fost pana acum cea de pe acest blog.

un aroman (ex-anonim) spunea...

Domnule Bogdan Stere. Protestul dumneavoastra nu are niciun fundament, deoarece pana si in afisul festivalului se specifica faptul ca aromanii nu sunt minoritate oficial in Romania.
S-a specificat asta si in afisul precedent.

Oun pariu ca nici nu ati citit programul festivalului. La participanti se specifica:"

minoritati participante: maghiari, turci, albanezi, tatari, ucraineni... etc.

alte comunitati participante: aromanii

Deci nu vad absolut niciun fundament in protestul dumneavoastra. Cum credeti ca ar trebui sa participam la festivalurile folclorului romanesc???? autoinvitandu-ne?
Ati vazut dumneavoastra la vreun spectacol de folclor romaesc aromani? ma indoiesc, si daca ati vazut sigur a fost un singur festival sau maxim doua, pentru ca noi nu suntem invitati la acest gen de evenimente si trebuie sa recunoasteti asta. Pentru a ne face cunoscuta cultura trebuie sa participam la spectacolele unde suntem invitati.

Domnule Carageorge, din ce stiu eu ansamblurile participante nu primesc bani pentru a dansa la evenimente, eventual se asigura masa si cazarea, foarte rar si transportul.

Un ansamblu aroman a fost invitat in Italia la un eveniment si li s-a asigurat doar cazarea, deci transportul a trebuit sa si-l plateasca dansatorii din buzunar.

Florin Croitoru spunea...

d-nă Simona Costea, am citit şi am înţeles că el susţine că sînt români .Susţine şi că trebuie să fie minoritari ceea ce e absurd; asta cu argumentul că....sînt mai puţini în România. Asta am spus şi eu că oltenii nu pot fi declaraţi minoritate pt că....sînt mai puţini.Chestia asta trebuia să i-o spuneţi lui,nu mie,asta apropo de atenţiea cu care citiţi mesajele.
Fiecare are stilul lui de a discuta.Oricum discuţia în contradictoriu poartă numele din greacă de polemică.
Argumentele lui Bogdan Stere sînt puerile de ex :"ceea ce sustin lingvistii Academiei Romane trebuie luat in seama pentru ca reprezinta un inalt for stiintific."Presupun că doar ceea ce susţin lingviştii Academiei Române trebuie luat în consideraţie ,alte foruri asemenea trebuie ignorate şi declarate neştiinţifice de ex Academia Greciei,aceea a Ungariei,A turciei,A Rusiei sau altele care nu spun aidoma Academiei Române. Curat ştiinţific!
Mersi pt sfaturi,dar nu fac parte din subiect.Aţi adus dovada că makedonii provin din români? Asta este esenţial.
Rog nu mai deplasaţi subiectul la persoana mea dacă nu aveţi argumente.
D-le aromân, te socoţi român? Dacă te socoţi român e normal să nu fii minoritar aici. Problema dpdv istoric nu a fost rezolvată pînă acum de către istorici sau lingvişti.Eu zic că am o dovadă a faptului că româna s-a vorbit cu mult înainte de Decebal.Am trei inscripţii în româneşte,toate antice. De aici am tras concluzia că şi aromâna trebuie să fie veche şi că nu s-a format din latină şi nici nu e logic: cum să se romanizeze makedonii sus la munte fără romani în timp ce în oraşele de cîmpie greceşti erau romani şi nu s-a romanizat nimeni?
Eu am observat un lucru. Am văzut că unele texte de pe pitrele antice sînt traduse absolut anapoda de către lingvişti profesionişti, ei socotind tot ce e scris cu litere de tip grecesc în limba greacă.Aşa ei spun că makedonii antici nu au lăsat nimic scris. Eu mă îndoiesc pt că ştiu că orice neam a venit în contact cu neamuri care ştiau să scrie a luat scrisul de la acesta. Eu cred că inscripţiile vechi în limba makedonilor antici sînt arătate ca fiind greceşti şi traduse anapoda.Se cunosc cel puţin 5.000 de inscripţii antice greceşti .Bănuiesc că vreo 300 trebuie să fie în makedonă.Acolo ar trebui căutată dovada vechimii dialectului makedon.
Dpdv politic problema e că fiind consideraţi români makedonii vor avea mari dificultăţi în a fi consideraţi minoritari în Grecia.Păi,dacă sînt români poate vor vrea pe viitor vreo unire cu patria mamă, deschdere la mare....Săruna.....Cine ştie cum evoluează lucrurile? Aşa că grecii nu vor acccepta aşa ceva, ci vor deveni duşmani de moarte aromânilor.

Anonim spunea...

Domnule Florin Croitoru, nu inteleg de ce porniti dumneavoastra de la prezumtia ca aromanii nu stiu ce sunt si din cine se trag? Daca cei mai multi declara ca sunt romani (inclusiv eu, dupa jumatatea mea makedona), nu inteleg de ce ne contraziceti? Adica noi nu stim ce suntem? E drept ca exista si dezbinare si sunt si multe confuzii astazi printre aromani, dar marea majoritate stiu ce sunt si de unde provin. Este enervant cum unii cred ca stiu mai bine cine este tatal, sora, mama, bunicul sau strabunica ta decat tine insuti. Se intampla acelasi lucru si cu romanii. Astazi se gasesc destui sa contrazica ceea ce suntem de drept. Suntem traci nordici (daci) si cu siguranta ca vorbeam o limba asemanatoare cu cea de astazi si in trecut (la fel si aromanii, doar ca limbile au evoluat diferit de-a lungul timpului, din cauza influentelor diferite), dar suntem ceea ce suntem si eu personal sunt satul sa vina altii sa-mi spuna ce sunt!

Viorica Bălteanu spunea...

FELICITĂRI! Românul nu piere, indiferent dacă este dacoromân, aromân, istroromân sau meglenoromân!