joi, 11 septembrie 2008

Protest, partea a doua

Stimate domnule Volker Reiter,

Doresc sa va precizez ca nu am spus ca ProEtnica se numeste Festivalul Minoritatilor Nationale. Daca as fi considerat ca aceasta este denumirea oficiala as fi scris aceste 3 cuvinte cu majuscule. Le-am scris cu litere mici pentru ca aceasta a fost perceptia mea despre festival in momentul in care am observat ca sunt prezente toate minoritatile nationale recunoscute oficial de statul roman. Chiar dumneavoastra ati spus intr-o declaratie acordata "Ziarului de Mures" (citita de mine in editia electronica din 04.07.2005) ca "festivalul reprezinta, totodata, un lobby pentru minoritatile nationale din Romania" (in cazul in care ziarul a interpretat gresit afirmatiile dumneavoastra si le-a publicat in forma citita de mine, imi cer scuze). Totusi, din aceasta declaratie inteleg ca si dumneavoastra il considerati ca un festival al minoritatilor nationale.
Si revin la principala problema, pe care, in raspunsul dumneavoastra, ati ocolit-o: invitarea aromanilor la acest festival, la care au participat toate minoritatile nationale, si adaugarea lor la sirul minoritatilor nationale, a creat, in mintea oamenilor obisnuiti, impresia ca aromanii sunt sau ar trebui sa fie o minoritate in aceasta tara.
Consider ca "diferentierea clara" pe care dumneavoastra spuneti ca ati facut-o pe materialele de promovare, cum ca "aromanii nu reprezinta o minoritate nationala", nu va mai fi prezenta peste ceva vreme in memoria celor care prin intermediul mass-media sau prin prezenta fizica la manifestare au luat cunostinta despre ceea ce s-a intamplat la festival. Toti isi vor aminti de aromani ca de una dintre minoritatile nationale participante la ProEtnica. Ori tocmai acest lucuru era de evitat.
In cazul in care nu ati stiut, reprezentantii aromanilor pe care i-ati invitat la evenimentul organizat de dumneavoastra militeaza pentru recunoasterea acestei comunitati drept minoritate nationala. Au solicitat chiar oficial autoritatilor romanesti sa li se acorde acest statut dar au fost refuzati pe motive intemeiate din punct de vedere stiintific. Iar invitarea lor ar putea insemna un suport moral pe care dumneavoastra il acordati acestora si solicitarilor amintite anterior.
Cred ca daca ati fi lansat aceasta invitatie Societatii de Cultura Macedo-Romana (de altfel, cea mai veche asociatie a aromanilor din Romania, care sustine faptul ca aromanii sunt o ramura sud-dunareana a poporului roman), al carei presedinte este Ion Caramitru, o personalitate remarcabila a vietii culturale romanesti, ati fi fost refuzati tocmai din acest motiv: s-ar fi indus la nivelul opiniei publice impresia ca si aromanii sunt sau ar trebui sa fie o minoritate.
V-as ruga, totodata, daca nu considerati ca cererea mea este exagerata, sa-mi spuneti daca dumneavoastra sustineti solicitarile unei parti a comunitatii aromanilor din Romania referitoare la obtinerea statutului de minoritate nationala. Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, v-as ruga sa precizati si argumentele pe care le aveti in acest sens.
In concluzie, puteti sa-mi demonstrati ca nu am dreptate, si anume ca invitarea aromanilor alaturi de celelalte minoritati nationale nu creaza catusi de putin impresia ca si acestia sunt sau ar trebui sa fie o minoritate nationala cum eronat sustine o parte a acestei comunitati?

3 comentarii:

ProEtnica spunea...

Stimate domnule Stere,

nu sustin si nu doresc sa promovez solicitarile unei parti a comunitatii Aromanilor referitoare la obtinerea statutului de minoritate nationala, dar nici nu doresc s-i exclud pe Aromanii din acest proiect cultural si apolitic. Daca ar exista o solicitare de participare la ProEtnica din partea Ceangailor sau din partea Motilor sau din partea Hutulilor sau din partea unei comunitati de imigranti, as accepta aceasta solicitare deoarece prin acest festival dorim sa promovam diversitatea etnoculturilor conlocuitoare din Romania. In acest context va invit sa participati la festival, va invit la un dialog, la o masa rotunda in cadrul festivalului unde putem dezbate aceasta tema.

Cu stima

Volker Reiter

Anonim spunea...

Bravos, ma bucur ca am mai gasit pe cineva interesat de problema aromanilor din Romania!

Semnat,

http://aromani.ablog.ro/

Anonim spunea...

Bravos pe naiba, am ajuns sa o vad si pe asta : aromanii sa se alieze cu ungurii impotriva romanilor.Ungurii finanteaza "pro-etnica" asta ca sa sparga Romania.

Dupa parerea idiotului asta de Volker Reiter nu numai aromanii dar si motii din muntii Apuseni sunt mai nou grup etnic : "sau din partea Motilor".
Rade Avram Iancu in mormant de cretinul asta de Volker. O sa-ti traga Motii cateva in freza Volker de no sa ai aer.